Scroll naar beneden voor meer informatie

 

Klik >>Hier<< voor het downloaden van de folder in PDF

Kanker...... wat nu?

De behandeling van kanker is vaak intensief en brengt veel bijwerkingen met zich mee.
Door operaties, chemokuren en/of bestralingen raakt het lichaam uitgeput, de algehele conditie neemt af en de spieren worden zwakker.
Veel mensen hebben nadat alle behandelingen achter de rug zijn nog langdurig last van vermoeidheidsklachten en voelen zich niet fit. Dagelijkse dingen zoals werken, sporten of het huishouden kosten te veel energie en zijn daardoor moeilijk op te brengen.

De laatste jaren is er veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar het effect van oefentherapie tijdens en na de kankerbehandelingen. Uit deze studies komt naar voren dat mensen sneller herstellen en minder last hebben van bijwerkingen wanneer zij een speciaal hiervoor ontwikkeld oefenprogramma volgen.
Met name als er tijdens de behandelingen al gestart wordt met trainen, heeft dit een gunstig effect op de klachten.

Als genezen niet meer mogelijk is....  

Tegenwoordig zijn er veel nieuwe levensverlengende behandelmethodes ontwikkeld. Volledig genezen is dan weliswaar niet mogelijk, maar vaak is er nog wel tijd om van het leven te genieten.

Hierbij is het van belang dat het lichaam zo goed mogelijk functioneert. Ook om eventuele nieuwe behandelingen beter aan te kunnen is het belangrijk dat het lichaam in een zo goed mogelijke conditie is. Daarom is trainen in deze fase van de ziekte ook zeer zinvol en kan op elk niveau worden aangepast.

Oncologie fysiotherapie

Als u intensieve behandelingen tegen kanker achter de rug heeft of moet ondergaan, denkt u waarschijnlijk niet als eerste aan trainen. Toch heeft het trainen tijdens en/of na oncologische behandelingen veel voordelen, zoals:


- Het behouden van spierkracht en fitheid
- Minder last van misselijkheid, vermoeidheid of pijn
- De chemotherapie wordt beter verdragen, waardoor het aanpassen van de dosering niet nodig is.
- Dagelijkse activiteiten, werk en hobby’s kunnen sneller weer opgepakt worden.

Veel mensen vinden het prettig om zelf actief aan de slag te kunnen met hun herstel en ervaringen uit te wisselen met lotgenoten.

Oncologie oefengroep

Bij Fysiotherapie Daalmeer is er een oefengroep speciaal gericht op het trainen van (ex)kankerpatiënten.
Onder leiding van een in oncologie gespecialiseerde fysiotherapeut wordt er 2x per week een uur getraind in een kleine groep (max. 7 personen).

Voordat we starten met oefenen wordt er een uitgebreide intake gedaan. Hierbij worden de klachten in kaart gebracht en persoonlijke doelen bepaald. 
Aansluitend wordt er een conditietest gedaan en ook de spierkracht wordt gemeten. Vaak krijgt u aanvullende vragenlijsten mee naar huis.
Met deze gegevens krijgen we een goed beeld van het niveau waarop we kunnen beginnen met trainen en welke oefeningen geschikt zijn.
Er wordt een oefenprogramma op maat gemaakt en hier gaan we mee starten in de zaal.

In de oefenzaal beschikken we over verschillende oefenmaterialen. Er wordt getraind op fitnessapparatuur maar ook met gewichtjes, step, gymbal, mat, dynaband etc.
Iedereen traint op zijn eigen niveau en het oefenprogramma wordt voortdurend aangepast aan de omstandigheden.

Wanneer?


 De trainingen zijn op dinsdag en vrijdag van 10.45 tot 11.45 in de oefenzaal bij Fysiotherapie Daalmeer (op de 1e verdieping van het Gezondheidscentrum Daalmeer). 

Wat neemt u mee? 

Om blessures te voorkomen en de oefeningen goed uit te kunnen voeren, adviseren wij om goede trainingsschoenen en makkelijk zittende kleding te dragen.

Om hygiënische redenen verzoeken wij u een handdoek mee te nemen naar de sportzaal. 

Let op! Wanneer u net een chemokuur heeft gekregen is extra hygiëne bij het gebruik van de oefenapparatuur belangrijk. In de zaal is schoonmaakspray en papier aanwezig waarmee u de apparatuur na gebruik kunt schoonmaken. Hiermee voorkomen we dat eventuele chemoresten via het zweet op iemand anders over gedragen kunnen worden. Afhankelijk van het type chemokuur dat u krijgt, geldt deze extra aandacht voor de eerste 2 tot 7 dagen na toediening van de chemotherapie. Voor chemopillen die u dagelijks moet slikken geldt dit continu.

 Kosten 

In veel gevallen vergoedt uw zorgverzekeraar (een deel van) de kosten. Dit is onder andere afhankelijk van de polis die u hebt afgesloten en de medische behandelingen die u hebt moeten ondergaan.Tijdens de intake wordt u verder geïnformeerd hierover.