Scroll naar beneden voor meer informatie

 

Veel gestelde vragen:

    Heb ik voor een behandeling Fysiotherapie een verwijzing nodig van mijn arts?

Antwoord: 

Voor vergoeding van fysiotherapie voor een niet-chronische aandoening is geen verwijzing van een arts nodig. Voor behandeling van een chronische aandoening heeft u wel een verwijzing van uw (huis)arts of medisch specialist nodig. Alleen een (huis)arts of medisch specialist kan een chronische aandoening vaststellen. Ook voor een behandeling aan huis heeft u een verwijzing nodig van de arts waarop specifiek staat vermeld dat de behandeling aan huis moet plaats vinden.

Hoeveel behandelingen zitten er in het basispakket?

Antwoord:

Fysiotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Alleen voor kinderen beneden de 18 jaar worden er 18 behandelingen uit de basisverzekering vergoed . De behandelingen van de chronische lijst worden vergoed NA de eerste 20 behandelingen die uit de aanvullende verzekering komen. Er is hiervoor geen aantal opgelegd, wel een tijdslimiet. Na een operatie bijvoorbeeld een tijdslimiet van 1 jaar, na een whiplash een tijdslimiet van 3 maanden, dit is dus wisselend per aandoening.

Welke uitzonderingen zijn er?

Antwoord:

Uitzondering zijn de behandelingen voor etalagebenen die alleen gegeven mogen worden door een gespecialiseerde therapeut  die aangesloten is bij het Claudicationet. ( Bij ons is dit David Timmermans). Bij etalagebenen worden er 37 behandelingen uit de basisverzekering vergoed. Vanaf 1 januari 2018 worden er 12 behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering voor artrose van heup of knie.

Gaan de behandelingen vanuit de basisverzekering ten koste van het eigen risico?

Antwoord:

De behandelingen die vergoed worden vanuit het basispakket gaan ten koste van het eigen risico.  Voor deze behandelingen is dan ook een verwijzing nodig.

Gaan de behandelingen fysiotherapie ten koste van mijn eigen risico?

Antwoord:

Fysiotherapie uit de aanvullende verzekering gaat niet van uw eigen risico af. De behandelingen die via de chronische lijst worden vergoed gaan wel ten koste van uw eigen risico

 

Wat kost een behandeling?

Antwoord:

Wanneer u verzekerd bent voor fysiotherapie  via de aanvullende verzekering, dan zijn hierover reeds afspraken gemaakt met uw verzekeraar en wordt er rechtstreeks bij de verzekeraar gedeclareerd. Voor niet verzekerde zorg, ( d.w.z. indien u niet aanvullend verzekerd bent of uw behandelbudget is overschreden) gelden de praktijk tarieven die u bij de praktijkinformatie kunt terugvinden

Hoe lang duurt een behandeling?

Antwoord:

De tijdsduur van een behandeling hangt af van de aandoening waarvoor u komt. Wij werken op een half uur schema. 

Ik heb een chronische aandoening, worden mijn behandelingen dan vergoed via de basisverzekering?

Antwoord:

Er is een verschil in een chronische aandoening en een aandoening die op de chronische lijst staat. Alleen aandoeningen die op deze chronische lijst staan worden ( NA 20 behandelingen uit de aanvullende verzekering) uit de basisverzekering vergoed. Dit gaat ten koste van uw eigen risico!.De chronische lijst is een afkorting voor een lijst van aandoeningen die destijds door de toenmalige minister van volksgezondheid, Mw Borst, is opgesteld. Het zijn aandoeningen waarvan men verwacht dat er meerdere fysiotherapeutische behandelingen nodig zijn. U kunt hierbij denken aan fysiotherapie na een operatie ( nieuwe heup of knie), neurologische aandoeningen als de ziekte van Parkinson etc.

 Wat is een behandelindex?

Antwoord:

Een behandelindex wordt gebruikt door de zorgverzekeraar om te kijken of het behandelgemiddelde van de praktijk niet afwijkt van het landelijk behandelgemiddelde. ( kijk voor meer info bij de nieuwsberichten, d.d. 18-11-2017)