Scroll naar beneden voor meer informatie

 

Zorgverzekeringen 2020

Aan het eind van het jaar kunt u overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Een proces waar een ieder tegenop ziet en een proces wat leidt tot vele advertenties, reclamespotjes en vele beloftes. Voor de fysiotherapeut een tijd waarin ook veel vragen worden gesteld over welke verzekering nu het beste is en" hoeveel behandelingen heb ik volgend jaar nodig".

Vragen die die eenvoudig lijken, maar er spelen bij verzekeringen veel zaken een rol die niet altijd worden toegelicht. Veel gestelde vragen over verzekeringen proberen wij op deze pagina voor u uit te leggen.

Via deze link < klik hier> komt u op de voorlichtingssite van het KNGF over verzekeringen


Vraag: Zijn er nog polissen of verzekeraars die jullie aanbevelen.

Antwoord: Het KNGF ( de beroepsvereniging voor fysiotherapeuten) heeft 17 polissen er uitgelicht die zij aanbevelen. Deze polissen zijn te vinden via deze link: AANBEVOLEN POLISSEN KNGF. https://www.defysiotherapeut.com/goed-verzekerd/de-beste-zorgpolissen-in-2020//goed-verzekerd/de-beste-zorgpolissen-in-2020/

Vraag: Mag een zorgverzekeraar mij weigeren?

Antwoord: Een zorgverzekeraar is bij wet verplicht om u ten alle tijden te accepteren voor een nieuwe zorgverzekering. Let wel dit geldt enkel voor het afsluiten van het basispakket voor de zorgverzekering 2019. Voor dit pakket mag u nooit geweigerd worden op gronde van geslacht, leeftijd of gezondheid.  Voor een aanvullende verzekering kan de verzekeraar wel eisen stellen en u weigeren.

 Vraag: Wat voor soort polissen zijn er?

Antwoord: Er zijn 3 soorten polissen:

Restitutiepolis: Dit is de polis waarbij de vrije artsenkeuze gegarandeerd is, de zorgverzekeraar vergoed alle rekeningen ongeacht welke zorgverlener deze heeft uitgevoerd. Deze zorgverzekering is dan ook enkele euro's per maand duurder dan de natura - en budgetpolis. 

Naturapolis: Hierbij is de vrije keuze beperkt, indien de zorgverzekeraar een contract heeft met de zorgverlener dan zal deze 100% worden vergoed. Is dit niet het geval dan kan men maximaal 75% van de rekening vergoed krijgen, dit is het tarief wat de zorgverzekeraars verplicht zijn om te betalen. (Fysiotherapie Daalmeer heeft met alle zorgverzekeraars een contract afgesloten)

Budgetpolis: De budgetpolis ofwel de goedkope variant van de naturapolis, hierbij kan je enkel gebruik maken van de gecontracteerde zorg om alles vergoed te krijgen. Bij het gebruik van niet gecontracteerde zorgverleners kunnen de kosten erg hoog oplopen! De prijs van deze polis is beduidend lager dan de bovenstaande. Lees hieronder wat de consumentenbond over de budgetpolissen zegt:

https://www.consumentenbond.nl/zorgverzekering/budget-zorgverzekeringen

Vraag: Heb ik een aanvullende verzekering nodig als ik wordt geopereerd en dus op de chronische lijst sta?

Antwoord: De eerste 20 behandelingen van de chronische lijst worden uit de aanvullende verzekering gehaald. Zorg er dus voor dat als u een operatie verwacht in 2019, u minimaal 20 behandelingen in de aanvullende verzekering heeft.

Vraag: Welke behandelingen fysiotherapie vallen binnen de basisverzekering?

Antwoord: Voor 2019 zijn dit behandelingen voor etalagebenen, COPD en 12 behandelingen voor artrose van de knie en/of heup. Voor deze behandelingen heeft u wel een verwijzing nodig van de arts waarop specifiek de aandoening staat vermeld.

 


Vraag: Tot wanneer kan ik overstappen?

Antwoord:Indien u in het bezit bent van een zorgverzekering dan kunt u uw oude zorgverzekering opzeggen vanaf begin november tot 31 december.U heeft de mogelijkheid tot 31 januari om een nieuwe zorgverzekering te kiezen.

Vraag: Waar moet ik aan denken bij een weigering voor een aanvullende verzekering?

Antwoord: Indien u van plan bent om te wisselen van zorgverzekering en hierbij een aanvullende polis af te sluiten dan is het soms verstandig om vooraf contact op te nemen met de nieuwe zorgverzekeraar over welke eisen zij hebben. Dit zijn vooral de uitgebreide pakketten met hoge vergoedingen, denk hierbij aan onbeperkte fysiotherapie. Wacht dus niet te lang indien u van plan bent om een overstap te gaan maken komend jaar als u bang bent mogelijk niet geaccepteerd te worden.

Vraag: Waarom hanteren zorgverzekeraars een behandelindex?

Antwoord: De behandelindex is volgens de verzekeraar een middel om de geleverde zorg van de praktijk te vergelijken met het landelijk gemiddelde. 

Vraag: Hoe ervaren jullie de behandelindex?

Antwoord: Wij vinden de behandelindex een middel van de zorgverzekeraars om de kosten te beperken. Voor de praktijk heeft het grote consequenties als je teveel afwijkt van het behandelgemiddelde. Wij willen ons daar eigenlijk helemaal niet mee bezig houden en u de zorg geven die u verdient. Mensen zijn niet in vakjes te stoppen, zorgvragen zijn soms zeer complex waardoor er meer behandelingen nodig zijn. De fysiotherapeut heeft de verantwoordelijkheid om doelmatige zorg te leveren en geen onnodige behandelingen te geven. Wij denken dat de beroepsgroep daar goed toe in staat is.

 Zie ook ons nieuwsbericht van 18-11-2017 bij het kopje NIEUWS

Vraag: Waar kan ik de zgn chronische lijst vinden?

Antwoord:De officiële lijst zoals beschreven in de zorgverzekeringswet vindt u HIER. Ook de zorgverzekeraars hebben op hun pagina vaak een link naar de chronische lijst staan.Via www.zorgvergoedingen.com, vindt u de link HIER