Welkom bij Fysiotherapie Daalmeer
    

Manuele therapie


Wat is manueel therapie?
Manueel therapeuten zijn gespecialiseerd in het onderzoek en het behandelen van klachten aan de wervelkolom en andere gewrichten. Ze kijken naar de manier waarop gewrichten bewegen ten op zichten van elkaar en kunnen door middel van handelingen deze bewegingen optimaliseren. Dit gebeurd aan de hand van 'mobilisatie'  en 'manipulaties' .
Door de gewrichten (weer) soepel te laten bewegen neemt de pijn af. Meestal krijgt u oefeningen mee naar huis om het behaalde resultaat blijvend te maken.
Manueel therapeuten hebben na hun studie Algemeen fysiotherapie een twee tot drie jarige vervolgopleiding tot manueel therapeut gevolgd.


Wanneer naar de manueel therapeut? 
Bij klachten aan het bewegingsapparaat en dan met name de wervelkolom in het bijzonder, kunt u terecht bij een manueel therapeut. Voorbeelden:

  • hoofd- en nekpijn met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
  • nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de armen;
  • rugklachten hoog in de rug met rib en borstpijn;
  • lage rugklachten, eventueel met uitstralende pijn naar de benen;
  • bepaalde vormen van duizeligheid die opgewekt worden door het bewegen van de nek;
  • kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten.

Of manueel therapie voor uw klacht de beste optie is moet blijken bij het intake gesprek met uw therapeut. Hier wordt besproken welk traject voor uw klacht optimaal zou zijn.


Over de beroepsorganisatie en de kwaliteitsbewaking 
De opleiding manuele therapie geeft een fysiotherapeut toegang tot een lidmaatschap bij de Nederlandse Vereniging voor Manuele Therapie (NVMT). De NVMT is een lid vereniging van het KNGF en is de erkende beroepsinhoudelijke vereniging voor manueel therapeuten. Leden van de NVMT vallen daarmee ook onder de klachtenregeling en het tuchtrecht van het KNGF.
De manueeltherapeut is zodoende ook opgenomen in het Centraal Kwaliteitsregister van het KNGF. In dit register staan ongeveer 2300 manueeltherapeuten.
Om geregistreerd te kunnen blijven in het Centraal Kwaliteitsregister zijn manueeltherapeuten o.a. verplicht tot het volgen van bij- en nascholing. Het register wordt jaarlijks geactualiseerd en is te vinden op internet  (www.nvmt.nl).
bron informatie folder NVMT, zie www.NVMT.nl

 
 
 
 
E-mailen
Bellen