Welkom bij Fysiotherapie Daalmeer
    

Medical Taping (Kinesiotaping)

Het Medical Taping Concept is een tape techniek waarmee vele klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat behandeld kunnen worden. Binnen de fysiotherapie wordt deze manier van tapen enerzijds gebruikt bij het behandelen van orthopedische klachten (spieren, pezen, banden, gewrichten). Anderzijds wordt het toegepast binnen de oedeemtherapie, om de afvoer van lymfevocht te bevorderen. Dit wordt ook wel lymftaping genoemd.

Het Medical Taping Concept is afkomstig uit Japan en is ontstaan vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel zijn om gezondheid te behouden of te herstellen. Hier gaan ze er vanuit dat spieren behalve voor het mogelijk maken van beweging ook van groot belang zijn voor de bloed- en lymfecirculatie. Als spieren niet goed functioneren kunnen er dus veel verschillende klachten ontstaan.
Eind 1998 is de tape techniek in Europa geïntroduceerd. In Nederland werd dit al snel opgepikt door artsen, fysiotherapeuten, oedeemtherapeuten en sportmasseurs. Tegenwoordig wordt dit concept toegepast in veel praktijken en ziekenhuizen. Ook wordt er in de sportwereld veel mee gewerkt bij het behandelen en voorkomen van sportblessures.

Het tape
Het tape waarmee gewerkt wordt is een elastische tape die waterresistent is. De lijmlaag die gebruikt is voor de tape is anti-allergisch; mensen die allergisch zijn voor pleisters kunnen hierdoor met deze tape wel behandeld worden. De lijmlaag is in een speciaal patroon aangebracht zodat het materiaal goed ventileert. Hierdoor wordt de tape goed verdragen, zelfs bij langdurige toepassing. De tape kan ongeveer een week blijven zitten.

Effecten
Bij het plaatsen van de tape wordt een dusdanige houding aangenomen zodat de huid in het te behandelen gebied op spanning komt te staan. Nu wordt de tape op de huid geplakt. Wanneer er nu weer een neutrale houding wordt aangenomen en de huid dus niet meer op spanning staat, zorgt de elasticiteit van de tape ervoor dat de huid iets wordt opgetild. Er ontstaan welvingen, die “convolutions” worden genoemd. Op deze manier ontstaat er meer ruimte in het onderhuids bindweefsel, waar veel bloedvaatjes, lymfevaatjes en receptoren die het zenuwstelsel beïnvloeden liggen.
Door de liftende werking van de tape ontstaat er drukvermindering, waardoor de bloedcirculatie en lymfeafvoer worden bevorderd. De druk op de pijnreceptoren neemt af, de ervaren pijn vermindert.
Met de tape kunnen verschillende weefsels binnen het menselijk lichaam beïnvloed worden. Voor elk weefsel wordt een andere techniek gebruikt.

De effecten die met de tape bereikt kunnen worden zijn als volgt in te delen:
>pijndemping
>spierfunctie verbeteren door regulatie van de spierspanning
>ondersteunen van de gewrichtsfunctie
>belemmeringen in de bloedcirculatie en lymfeafvoer opheffen
>neuro-reflectoire beïnvloeding (beïnvloeding van het zenuwstelsel)

Zoals eerder genoemd kan er een onderscheid gemaakt worden tussen het orthopedisch tapen en het lymftapen.

Orthopedisch tapen
Hierbij wordt de tape op een dusdanige manier geplakt dat er een effect ontstaat op het houdings- en bewegingsapparaat.
Binnen het orthopedisch tapen kan onderscheid gemaakt worden tussen spiertechnieken, bandtechnieken en aanvullende technieken zoals technieken voor pijnpunten en littekens.
Zo kan met het tapen de spierspanning in een spier verminderd worden, zodat de spier weer soepel wordt en minder pijn geeft.
De stabiliteit van een gewricht kan bevorderd worden door het gewricht op een bepaalde manier te tapen. Dit wordt bijvoorbeeld gedaan bij mensen die gescheurde enkelbanden hebben of een instabiele knie.
De tape heeft tevens een zeer positief effect bij kneuzingen en bloeduitstortingen. Deze herstellen veel sneller door de toegenomen bloeddoorstroming en lymfeafvoer.
Bij littekens die vastzitten kan de tape toegepast worden om de littekens losser te krijgen.

Bovenstaande toepassingen zijn een aantal voorbeelden van aandoeningen waarbij de tape effectief kan zijn. Er zijn nog veel meer toepassingen mogelijk.

Lymftapen
Dit wordt met name toegepast binnen de oedeemtherapie. Door het lichaamsdeel dat vocht vast houdt op een bepaalde manier in te tapen wordt de huid een stukje opgetild en kan het vocht in de gewenste richting afgevoerd worden.
Het vocht wordt via de stroken tape afgevoerd naar lymfklieren die nog goed werken.
Dit resulteert in een 24-uurs drainage, dat wil zeggen dat op deze manier 24 uur per dag afvoer van vocht plaatsvindt. Belangrijk hierbij is dat de tape correct is aangelegd, de patiënt beweegt en dat er manuele lymfedrainage door de oedeemtherapeut wordt toegepast.
De tape heeft ook zijn effect bewezen bij het behandelen van lipoedeem. Dit is een verandering binnen de vetcel waarbij vocht zich ophoopt.

Relevante websites: www.fysiotape.nl

 
 
 
 
E-mailen
Bellen