Welkom bij Fysiotherapie Daalmeer
    

Lymfoedeem en Oedeemtherapie

 

Wat is Lymfoedeem?
Lymfoedeem is een abnormale ophoping van eiwitten en vocht in het lichaam. Dit is het gevolg van een verstoord evenwicht tussen aan- en afvoer van vocht. Lymfoedeem ontstaat vaak geleidelijk en kan een chronisch karakter krijgen. Lymfoedeem kan aangeboren zijn (primair lymfoedeem) of als gevolg van een andere aandoening (secundair Iymfoedeem). Bekende vormen van secundair Iymfoedeem zijn het armlymfoedeem na een borstoperatie met okselklier- verwijdering of het beenlymfoedeem na bijvoorbeeld een gynaecologische operatie. Mensen die na een operatie radiotherapie en/of chemotherapie ondergaan, hebben een grotere kans op het ontwikkelen van lymfoedeem. 

Klachten die u kunt ervaren bij lymfoedeem zijn: pijn, vermoeidheid, gespannen en zwaar gevoel, zwelling, beperkingen in bewegingen, beperkingen in het dagelijks functioneren.

Wat is oedeemtherapie?
Een fysiotherapeut die oedeemtherapie kan geven heeft een cursus gevolgd die zich specialiseert op aandoeningen die oedeem kunnen veroorzaken en technieken om dit te beïnvloeden. Door dit te doen kan de therapeut invloed uitoefenen op onder andere de omvang van een ledemaat, de spanning op de huid, pijn, verbeteren van functies en verkleinen van infectie kans.
De oedeemtherapeut stimuleert het afvoer proces op de volgende manieren:
- Voorlichting/adviezen
- Manuele lymfedrainage/ mogelijk in combinatie met zwachtelen
- Lymftapen, 
- Oefentherapie gericht op houding en de natuurlijk pomp functie van spieren.
- Ontspanningsoefeningen
- Adviseren bij aanmeten van een elastische kous


Lymftape zorgt ervoor dat de huid in banen wordt opgetild zodat het vocht geleid kan worden afgevoerd richting de lymfklieren. Deze werking duurt 24 uur.
Manuele lymfedrainage is een massage techniek die de lymfeklieren activeert waardoor het lymfvocht weer sneller kan worden afgevoerd. Tenslotte heeft het zwachtelen als doel om de omvang van oedeem te verminderen.

Fysiotherapie binnen de Lymfologie
In 1997 is de Nederlandse vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie (NVFL) opgericht. Dit is een vereniging voor het behoud van kwaliteit en belangen voor de fysiotherapeuten die zich bezig houden met oedeemtherapie. Deze waarborgen de kwaliteit van handelen en producten die geleverd worden, maar zorgen ook voor kennis aan de verwijzers, zorgverzekeraars en patiënten. Kijk voor meer informatie op: www.NVFL.nl

Klik HIER voor onze informatie folder.

 
 
 
 
E-mailen
Bellen