Welkom bij Fysiotherapie Daalmeer
    

Klik >>Hier<< voor het downloaden van de folder in PDF

Kanker... wat nu?
De behandeling van kanker is vaak intensief en brengt veel bijwerkingen met zich mee.
Door operaties, chemokuren en/of bestraling raakt het lichaam uitgeput, de algehele conditie neemt af en de spieren worden zwakker.
Veel mensen hebben nadat alle behandelingen achter de rug zijn nog langdurig last van vermoeidheidsklachten en voelen zich niet fit. Dagelijkse activiteiten zoals werken, sporten of het huishouden kosten te veel energie en zijn daardoor moeilijk op te brengen.

De laatste jaren zijn er veel wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar het effect van oefentherapie tijdens en na de kanker behandelingen. Uit deze studies blijkt dat mensen sneller herstellen en minder last hebben van bijwerkingen wanneer zij een speciaal hiervoor ontwikkeld oefenprogramma volgen. Met name als er tijdens de behandelingen al gestart wordt met trainen heeft dit een gunstig effect op de klachten.

Als genezen niet meer mogelijk is...  
Tegenwoordig zijn er veel nieuwe levensverlengende behandelmethodes ontwikkeld. Volledig genezen is dan weliswaar niet mogelijk, maar vaak is er nog wel tijd om van het leven te genieten.
Hierbij is het van belang dat het lichaam zo goed mogelijk functioneert. Ook om eventuele nieuwe behandelingen beter aan te kunnen is het belangrijk dat het lichaam in een zo goed mogelijke conditie is. Daarom is trainen in deze fase van de ziekte ook zeer zinvol en kan op elk niveau worden aangepast.Oncologie revalidatie
Wanneer u intensieve behandelingen tegen kanker achter de rug heeft of nog moet ondergaan denkt u waarschijnlijk niet als eerste aan trainen/sporten.
Toch heeft sporten tijdens en/of na een oncologische behandeling voordelen.

Zoals:
- Het behouden van spierkracht en fitheid
- Minder last van misselijkheid, vermoeidheid of pijn.
- De chemokuur wordt beter verdragen waardoor het aanpassen van de dosering niet nodig is.
- Dagelijkse activiteiten, werk en hobby's kunnen sneller weer opgepakt worden.
Hierbij komt dat veel mensen het prettig vinden om zelf actief aan de slag te kunnen met hun herstel en dat veel mensen het prettig vinden
om ervaringen uit te kunnen wisselen met lotgenoten.

Oncologie oefengroep
Bij Fysiotherapie Daalmeer zijn er oefengroepen speciaal gericht op het trainen van (ex)kanker patiënten.
Onder begeleiding van een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in de oncologie wordt er 2x per week een uur getraind in een kleine groep (max. 7 personen).

Voordat het oefenen begint wordt er een intake gedaan waarbij de klachten en persoonlijke doelen in kaart worden gebracht. Aansluitend wordt er een conditietest en een spierkracht test gedaan. Soms krijgt u een aanvullende vragenlijst mee naar huis.
Vervolgens wordt er een oefenprogramma op maat gemaakt en daar kunt u mee starten in de zaal.
In de oefenzaal beschikken we over verschillende oefenmaterialen en fitness apparatuur. Beide komen aanbod tijdens het trainen. Iedereen traint op zijn eigen niveau en het oefenprogramma wordt voortdurend aangepast aan de omstandigheden.


Wat neemt u mee? 
- Om blessures te voorkomen en de oefeningen goed uit te kunnen voeren, adviseren wij om goede trainingsschoenen en makkelijk zittende kleding te dragen.
- Om hygiënische redenen verzoeken wij u een handdoek mee te nemen naar de sportzaal. 

Let op! Wanneer u net een chemokuur heeft gekregen is extra hygiëne bij het gebruik van de oefenapparatuur belangrijk. In de zaal is schoonmaakspray en papier aanwezig waarmee u de apparatuur na gebruik kunt schoonmaken. Hiermee voorkomen we dat eventuele chemoresten via het zweet op iemand anders over gedragen kunnen worden. Afhankelijk van het type chemokuur dat u krijgt, geldt deze extra aandacht voor de eerste 2 tot 7 dagen na toediening van de chemotherapie. Voor chemopillen die u dagelijks moet slikken geldt dit continu.

Kosten 

In veel gevallen vergoedt uw zorgverzekeraar (een deel van) de kosten. Dit is onder andere afhankelijk van de polis die u hebt afgesloten en de medische behandelingen die u hebt moeten ondergaan. Tijdens de intake wordt u verder geïnformeerd hierover. 

 

 
 
 
 
E-mailen
Bellen